I
Danmark har vi fem regioner som består af Region Nordjylland, Region Midtjylland,
Region Syddanmark og Region Hovedstaden inkl. Bornholms regionskommune, som
styres af et regionsråd. Disse regioner blev oprettet af strukturreformen i
2007, da man nedlagde de 13 amtskommuner. Formålet med ændringen var at
kommunerne fik ansvar for flere og større sundhedsopgaver. (Danielsen, M. & Lange, D.L. 2013, s. 24-30)
Det danske sundhedsvæsen er
organiseret i følgende tre niveauer: Stat, regioner og kommuner.
Staten:
- På landsplan er det statens ansvar at fastlægge de overordnede sundhedspolitiske værdier, mål og rammer for det offentlige sundhedsvæsen.
- På den baggrund vedtager folketinget den retlige regulering af sundhedsvæsenets forhold i form af lovgivning.
- Staten har endvidere ansvar for de statslige myndigheder sætter i samspil med kommuner, regioner og andre parter på området – indflydelse på sundhedsvæsenets udvikling gennem aftaler, rådgivning, oplysningsvirksomhed m.m.
- På statens vegne varetager Sundhedsstyrelsen en række planlægningsfunktioner om sundhedsvæsnets indretning og funktion. (Hjortbak, R, B. 2013, s. 61-64)
Regionen:
- Regionernes opgave er at varetage drift og udvikling af sygehus, praktiserende læger, inklusiv sygesikring samt den behandlende psykiatri.
- Regering sikre en styrket landsdækkende koordinering og en bedre samling af den allermest specialiserede behandling. (Hjortbak, R, B. 2013, s. 61-64)
- Endvidere har de pligt til at sikre systematisk opfølgning af kvalitet, effektivitet og it-anvendelse inden for sundhedsvæsenet på baggrund af fælles standarder (Indenrigs- og Sundhedsministreret 2004, kap. 2.)
- Omkring 93 % af regionernes udgifter går til finansiering af sundhedsområdet (Dansk Regioner, Budget 2012)
Kommunen:
- Kommunernes opgave er overordnet at varetage forebyggelse, pleje og genoptræning, der ligger uden for hospitalsindlæggelse.
- Endvidere etablerer kommunen nye løsninger for eksempel på forebyggelses- og genoptræningsområdet, f.eks. i form af sundhedscentre (Indenrigs- og Sundhedsministeriet 2004, kap. 2)
- Kommunerne løser administrative opgaver for sygesikringen, f.eks. ved udstedelse af sygesikring.
- Kommunerne er desuden forpligtet til at bidrage økonomisk i forhold til det samlede sundhedsvæsens finansiering ved at betale et grundbidrag pr. indbygger. Dette kaldes også for den kommunale medfinansiering. (Hjortbak, R, B. 2013, s. 61-64)
Regionen og kommunens opg. Ift. til AC: Regionen og kommunen er forpligtet til at samarbejde om sundhedstilbud og et sammenhængende forløb, f.eks. til behandling, træning, forebyggelse og pleje. (Hjortbak, R, B. 2013, s. 61-64) Det vil sige, at Region Nordjylland og Hjørring kommune har udarbejdede sundhedsaftaler omkring udskrivningsforløb med henblik på de svage patienter. De har f.eks. lavet aftaler om forebyggelse og genoptræning. Efter udskrivelse fik AC’s tilbud om genoptræning, personlig hjælp og pleje, for at AC kunne genvinde sin selvhjulpenhed. Da AC’s funktionsevne er nedsat, har det været en uoverkommelig opgave at komme på toilet samt at bevæge sig rundt uden for sit hjem. Han har derfor søgt om hjælpemidler fra kommunen. Han har fået en el scooter, en eldreven kørestol, en udendørs rampe til kørestol samt et handicapvenligt toilet. Disse ting har givet AC mulighed for at blive boende i eget hjem.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar